Kortfattat:

Efter att jag lämnat styrelsen efter 22 månader av ideellt arbete för föreningen så höjs vår avgift i Mudo Academy till 1980kr/mån. När vi avslutar autogirot och meddelar att något måste blivit fel får vi svaret att vi inte längre är kunder efter den 31/10. Vi hade bundet avtal till maj 2024. Men nu är vi avslutade som kunder och eftersom SM infaller den 5 november så anmälde Ji-Pyo alla barn och ungdomar utom Ylva, fast vi registrerat oss som alla andra i formuläret.
Vi har betalt medlemskap i Team Academy IF till 2023 så föreningen kan anmäla henne att få tävla, men Ji-Pyo exkluderar en 11-åring från att få tävla för att bli av med en tidigare styrelsemedlem.
Vilka får lida? Barn och ungdomar som inte har något med en konflikt att göra.

 

Jag har ingen munkavle längre så här är min egen version av verkligheten

Att ha en företagsledare, en förenings “sportchef” och landslagsadministratör som väljer att ta ut sin ilska på ett barn är det mest småsinta jag någonsin varit med om. Att dessutom kontrollera en hel förening av kunder till sitt företag med rädsla för exkludering är inte bara oetiskt, osportsligt och dessutom helt emot hur idrott ska bedrivas. Ni som är kvar och vet om hur allt är, men låter mobbing, favorisering och exkludering fortsätta medan ni ser på för att era barn ska få de bästa förutsättningar att få delta i mästerskap? Fundera på om de hade haft chansen att delta alls om de inte blivit direktrekryterade från Mudo. Fundera också på hur många ungdomar ute i landet som aldrig fått erbjudande om att delta i EM fast de tränat hårt och förtjänat sin plats i landslaget genom rankingpoäng i tävlingar. Har du en son eller dotter som inte tagits ut i poolen i januari 2023? Fundera på om det är rimligt att få gå rakt in i ett EM utan att ha någon tidigare tävlingserfarenhet eller om du fått snabbgradera för att bli hjälpt att få delta? Tänk om det sitter en annan ungdom som tränat hårt i flera år och kämpat för att få en hög poäng så att de ska få delta i landslaget, men ingen hör av sig och frågar om de vill delta, istället tas nya personer in som inte ens visste vad en poomsaetävling var för något förra året.
STU, STF och RF vänligen jämför rankingpoäng från 2022 med hur bruttotruppen ser ut inför EM, och fråga vad som hände med Maja? Eller är det någon ny favorit som gjorde tävlingsdebut i Kinna för 4 dagar sedan som kommer få en plats i svenska landslagets team för kadetter? 

 

Den långfattade versionen

Mina barn började träna på Mudo Academy i februari 2020 och Ylva gjorde tävlingsdebut på SM i Fryshuset i december 2021. Bara några veckor senare fick jag frågan om jag ville bli sekreterare i en ny tävlingsförening för poomsae under Mudo Academy.

Under ett år satt jag i en styrelse “tillsammans med” kassören och ordföranden, men där jag ensam gjorde allt jobb för föreningen. Jag hanterade medlemmar, registrerade och bokade in barn, ungdomar och föräldrar på tävlingar, fanns på plats och såg till att allt funkade när vi tävlade. Det var mycket jobb och tiden var alltid knapp att få in alla registreringar och bokningar, men det var också givande. Under hösten 2022 meddelade jag att det behövdes fler som engagerade sig för det var för tungt att driva allt själv. Vi hade ett årsmöte och vi blev sju i styrelsen. Fyra av oss la ner enormt mycket tid och energi för att ordna så att det skulle bli så bra som möjligt för alla tävlande när de gav sig iväg på tävling.

Det var efter sommaren 2023 som något förändrades. Jag hade sett många saker under min tid i styrelsen som jag inte gillade och jag började ifrågasätta det som inte kändes rätt i maggropen. Det fanns en elitism och favorisering som inte riktigt kändes bra. Alla priser och vinster som togs gjorde föreningen störst och bäst i de flesta sammanhang, men till vilket pris?

På sin senaste gradering i juni 2023 fick några av de “de allra bästa” eleverna så många fler försök att klara sin nästa nivå att barn och vuxna började skruva på sig på läktarna. De flesta har varit vid de tillfällen då inga extra försök ges och bara sura kommentarer ges till de barn som graderat. Hur kom det sig nu att tre personer fick obegränsat med försök och dessutom fick extra beröm för att de tillhörde de bästa i klubben? Det finns en stark koppling mellan den här graderingen och deltagande i landslaget.
Min egen dotter klarade sig igenom den här graderingen och när vi gick fram för att få krossbrädorna signerade och frågade vad Ylva skulle fokusera på i framtiden så fick vi svaret: Tekniken är helt fel, hon lyfter inte på hälen och lyssnar inte på instruktioner. Hennes teknik är dålig och hon kommer aldrig vinna några tävlingar eftersom hon alltid väljer den enkla vägen och inte gör övningarna på rätt sätt.

Jag såg hur hennes glädje över graderingen byttes mot tårar, hon stod bredvid och tog emot allt han sagt. Hon är 11 år.

Efter sommaren så startade hösten med många saker som skulle ordnas, det var mycket som stod på spel och föreningen hade nu flest deltagare i landslaget. Personligen hade jag tackat nej till att boka alla resor till Croatia Cup eftersom jag fått veta att landslagsledningen uppmanat alla att boka resan resorna separat. Det var här som Ji-Pyo helt slutade att kommunicera med mig och i princip resten av styrelsen direkt. När det gått veckor utan att vi kunde ha någon kommunikation mellan styrelse och företaget som bedrev träningen så insåg vi att tävlingsverksamheten skulle bli lidande. Så vi kallade till ett extrainkallat årsmöte och styrelsen byttes ut. Det extrainsatta årsmötet var 30 september.

Dagen efter, den 1 oktober 2023 ändras priset för vårt medlemskap från 990kr/mån till 1980kr/mån. Dragningen är upplagd på autogiro och pengarna hade dragits utan att vi hade vetat om att en prisförändring skett. Jag trodde att villkorsförändringar behövde meddelas på något sätt, men här gjordes det utan att informera oss. Min man avslutade autogirot för att försäkra oss om att pengarna inte drogs automatiskt den 26 oktober, sen mailade vi för att meddela att något verkar ha blivit fel.

Vårt ursprungliga avtal:

 

Vårt mail till Mudo:

 

Vad vi fick för svar:

Så trots att vi har ett bundet avtal till 31 maj 2024 så dubbleras vår avgift utan att vi blir meddelade och efter det så avslutas vårt avtal och vi är inte längre välkomna att träna efter 31 oktober. Jag svarar att vårt mail feltolkats och att vi avser att följa avtalet.

Efter en dag då jag bett flera personer om hjälp i att medla kring rimligheten i att utesluta en 11-årig tjej från att träna så kommer detta erbjudande:

Detta mail kom kl 09:10 på morgonen. “Erbjudandet” innebär att  istället för att betala 990kr/mån för två barn, så ska jag betala 1190kr/mån för 1 barn löpande, utan möjlighet till att binda avtalet för att få ett lägre pris.

Under dagen skulle föreningens tävlingsmedlemmar bli registrerade för att delta i SM. På eftermiddagen ringer en förälder och säger att Ylva inte finns med på uppställningen över de barn som är anmälda till SM:

Jag ringer till Ji-Pyo men får inget svar. Jag skickar då ett meddelande:

Jag hade ringt Ji-Pyo en gång och hans instruktör en gång efteråt, det var i ett helt annat ärende. Vi ville avboka Ylvas deltagande i Red Belt Camp med gradering på lördag och söndag eftersom Ylva aldrig skulle fått en chans till en rättvis gradering, och verkligen inga extra försök x8 som gavs hans bästa elever i juni. Men fick inget svar. Däremot fick jag meddelandet att jag terroriserar hans instruktörer.

Den sista droppen

Under eftermiddagen går jag in i whatsappgruppen för SM och läser nedan meddelande. Visst låter det bra? Samtidigt så har han inte anmält min dotter alls. Hon som för Team Academys räkning tog ett individuellt silver i Kinna och inte ens fick ett “Bra jobbat!”. Hon finns inte med, trots att vi anmält oss som alla andra. Läs det här meddelandet med vetskapen om att en 11-åring precis exkluderats från att träna och tävla med sina vänner.

På kvällen kommer detta meddelande. Vi får en sista chans! Wihoo!! Men bara om min man tar ansvar över situationen och jag håller mig borta. Läs även in att mailet är skrivet till min man, han fick en sista chans, män emellan! Grattis!!

Vi har haft fantastiska minnen med föreningen. Jag har haft massor med skratt och skoj med föräldrar och barn, ungdomarna är helt fantastiska.

Alla har sin sanning, det här var min.

Vi tackade nej till att fortsätta betala för en osund miljö och en förening i skräck. Vi ses säkert!
#Wherearetheheroes?

PS. Nu när jag är på utsidan så kan jag säga att jag är lättad. Jag skäms lite över alla er som tror att det här inte kan hända er, eller er som duckar att se vad som händer för att inte riskera något. Ni är så fega och er tystnad gör att detta kan få fortsätta, men det är okej. När det händer er så kan ni ringa mig 0739415500 jag kommer förstå. 🙂

I slutändan kan man fundera på, är det här en sund miljö för barn och ungdomar? Kommer det vara värt det, även om era barn tagit medaljer i mästerskap, så kommer ni ha offrat deras integritet och deras civilkurage. De kommer ha lärt sig att man tjänar mest på att ligga lågt och hålla käften. Det är inte de Future Heroes som jag vill bygger vårt samhälle i framtiden. Men som i allt, vi får de barn, det samhälle och det liv vi förtjänar och jag vet att jag och mitt barn förtjänar mycket mer än det här.